Veelgestelde vragen

Het helpcentrum van DatHuis

Staat je vraag er niet bij?

Verkopen

Wat gebeurt er nadat ik OfferteDirect™ heb aangevraagd?

Nadat je je gegevens hebt ingevuld nemen we contact met je op om je gegevens te controleren. Als de offerte is aangevraagd op werkdagen voor 18.00 uur, dan krijg je deze dezelfde dag per e-mail opgestuurd. Vervolgens verloopt al het contact direct met de makelaar. De offerte is vrijblijvend. Dat betekent dat je na ontvangst van de offerte de makelaar officieel opdracht moeten geven om je huis te verkopen. Tot die tijd zit je nergens aan vast.

Is het belangrijk hoe snel ik mijn huis verkoop?

Een woning die te lang te koop staat verliest aantrekkingskracht. Dat kost uiteindelijk geld. We weten welke makelaars het snelst verkopen, gebaseerd op hoeveel dagen een huis te koop staat. Deze informatie nemen we mee in het bepalen van de beste makelaar. Dat scheelt tijd en geld.

Maakt het uit of een makelaar lid is van een branchevereniging?

De drie belangrijkste brancheverenigingen zijn de NVM, VBO en VastgoedPro. Daarbij heeft de NVM veruit de meeste leden. Tot 2001 was de titel 'Makelaar' beschermd. Dat betekent dat de titel alleen verkregen kon worden door aan bepaalde eisen te voldoen rondom vakbekwaamheid en onafhankelijkheid. Sindsdien is deze beschermde titel afgeschaft. Iedereen mag zich makelaar noemen. Brancheverenigingen hebben een deel van de functie van de beschermde titel overgenomen.

Brancheverenigingen stellen kwaliteitseisen aan haar leden. Er worden opleidingseisen opgelegd. De certificeringen VastgoedCert en SCVM worden daarvoor gebruikt. Ook dient de makelaar dient zich onafhankelijk en betrouwbaar op te stellen.

Waarde en Taxatie

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie?

Een waardebepaling is een door de makelaar vastgestelde marktwaarde van jouw huis met als doelstelling een prijs te bepalen om de woning in de verkoop te zetten. Dat betekent niet dat de vraagprijs gelijk is aan de woningwaarde. De vraagprijs hangt (mede) af van de strategie waarmee de woning in de markt wordt gezet. Bij een waardebepaling kijkt de makelaar onder andere naar de volgende aspecten:

 • De afmetingen van de woning
 • De kadastrale gegevens
 • Vergelijkbare woningen
 • De onderhoudsstaat
 • De locatie en omgeving
 • De markt
Een woningwaarde levert geen officieel document op. Daarvoor is een taxatie nodig. Een taxatie is vergelijkbaar met een woningwaarde, maar heeft een vastgelegde methode. Taxaties zijn daardoor beter met elkaar te vergelijken. Een taxatie is objectief en kan gebruik worden als officieel document bij banken, verzekeraars en andere (financiële) instanties. Een taxatierapport kost meestal tussen de 200 en 500 euro. Let op dat degene die de taxatie uitvoert gecertificeerd is door een validatie instituut zoals het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI).

Gratis waardebepaling van je huis

Veel makelaars bieden een gratis waardebepaling aan. Vaak volgt een waardebepaling op een eerste kennismaking met een makelaar. In het woningrapport van DatHuis wordt regelmatig aangegeven of makelaars een gratis waardebepaling aanbieden. Dat kan je zien aan de volgende 'badge':  

Het gebruik van het woningrapport

Het woningrapport wordt door DatHuis als gratis dienst aangeboden.
Onze doelstelling is om jou te informeren over de stand van de markt en hoe deze van toepassing is op jouw huis. Hiermee hopen we inzichtelijk te maken hoe jouw huis in de markt ligt en of het een goede tijd is om te verkopen. Bij de verkoop van jouw huis raden we je altijd aan een professionele makelaar in de hand te nemen. Daarom hebben we in kaart gebracht welke makelaars het meest geschikt zijn. Dat doen we door te kijken naar jouw type woning en prijscategorie en matchen dit met de ervaring van makelaars in jouw buurt.

Het woningrapport is bedoeld als startpunt om jezelf te informeren. Heb je vragen over het woningrapport? Neem dan gerust contact met ons op. DatHuis stelt zich niet aansprakelijk voor de schade die mogelijk ontstaat door het onjuist gebruiken van informatie op deze site.

Kosten

Wat betekent "courtage"?

De courtage is de provisie die de makelaar jou in rekening brengt bij de verkoop (of aankoop) van een woning. Op deze site noemen we dit 'het tarief' van de makelaar. Dit tarief bedraagt over het algemeen tussen 1% en 3% van de transactiewaarde. Steeds vaker wordt de hoogte van de courtage afhankelijk gemaakt aan het verkoopresultaat. Hoe beter het resultaat des te hoger de courtage. In een offerte staat altijd de courtage vermeld.

De diensten van DatHuis zijn volledig kosteloos voor huizenbezitters.

Zijn er extra kosten die een makelaar in rekening brengt?

Ja, meestal wel.
Indien een tarief wordt getoond bij een makelaar, zullen wij ook altijd additionele kosten die een makelaar in rekening kan en zal brengen tonen. Zo krijg je een compleet beeld van de kosten die je kan verwachten zodra je er voor kiest om een afspraak te maken. De kosten die in rekening worden gebracht splitsen als volgt op:
 • Bijkomende kosten. Dit zijn kosten die altijd in rekening worden gebracht. Denk aan dossierkosten of opstartkosten. Veelal gaat het hier om kosten zoals het uithangbord met 'te koop', kosten gemaakt bij kadaster.
 • Annuleringskosten. Dit zijn kosten die in rekening worden gebracht zodra een actief lopende opdracht aan de makelaar voor verkoop van de woning wordt geannuleerd. Deze kosten dekken de door de makelaar gemaakte kosten. Als de woning door de makelaar wordt verkocht, dan zullen de annuleringskosten nooit in rekening worden gebracht.
 • Optionele diensten.

Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van DatHuis?

Nee.
De diensten van DatHuis zijn volledig kosteloos voor huizenbezitters.

Over DatHuis

Hoe selecteren wij makelaars?

We kijken naar meerdere aspecten om vast te stellen welke makelaar het meest geschikt is voor jou. Allereerst zijn de kenmerken van jouw woning belangrijk zoals het bouwjaar, woonoppervlakte en locatie. Vervolgens kijken we naar makelaars die ervaring hebben met het verkopen van dit type woning in jouw buurt. Daarbij kijken we alleen naar makelaars van de drie grote makelaarsverenigingen; NVM, VastgoedPro en VBO. Dit borgt de kennis die de makelaar heeft. Als laatste beoordelen we kwalitatieve aspecten zoals het aanbod, de service en klantervaringen.

Ons advies is gebaseerd op een onafhankelijke analyse. Dit betekent dat het woonrapport wordt samengesteld op op basis van marktgegevens en vastgoedtransacties. De gegevens van makelaars, zoals het marktaandeel en de verkooptijd kunnen niet worden beïnvloed. Ook niet tegen betaling.

Tarieven die jou worden aangeboden komen direct van de makelaars. Daarbij heeft DatHuis zich opgesteld als partij die namens jou (huizenbezitters) een zo scherp mogelijk tarief uit onderhandeld.

Hoe gebruiken we jouw gegevens?

Wij stellen de hoogste prioriteit aan het borgen van jouw privacy. Zodra je in contact wenst te treden met een makelaar, geeft je pas jouw contactgegevens en adres door. We gaan daar als volgt mee om:

 • We verstrekken jouw gegevens nooit aan derden. Dat betekent dat alleen DatHuis en de door jou geselecteerde makelaar jouw gegevens krijgen te zien.
 • Je verbinding naar DatHuis.nl is met een encryptiesleutel beveiligd. Zo kijkt niemand mee.
 • Zodra je het contactformulier hebt ingevuld, zullen jouw gegevens eveneens met encryptiesleutel worden opgeslagen.
 • Het kan zijn dat wij je emailadres zullen gebruiken om je in de toekomst te informeren over relevante ontwikkelingen op de huizenmarkt. Wij zullen je nooit spam sturen!

Is DatHuis onafhankelijk?

DatHuis is een zelfstandige organisatie, onafhankelijk van de makelaardij. Wij stellen ons woningrapport op een objectieve manier samen, waarbij we ons primair laten leiden door de wens om jou zo accuraat mogelijk te informeren over jouw huis.
DatHuis heeft meer dan 90% van de Nederlandse makelaars in kaart gebracht. Elke makelaar wordt op een objectieve manier beoordeeld. Alle informatie die bij de makelaar wordt getoond is een directe weergave van de gegevens zoals die door ons is verzameld.

DatHuis wordt betaald door de makelaar wanneer jij klant wordt. Een makelaar wordt alleen in het woningrapport getoond als deze voldoende kennis en ervaring heeft in jouw buurt. Wij hebben geen enkel belang bij welke makelaar jij je huis verkoopt.

Nog vragen? Vraag ons gerust naar onze werkwijze. Wij staan voor je klaar!

Ontvang het gratis woningrapport

Zoeken icon